ciasto bez pieczenia
Kulinara

Apetyczne słodkości

Wszyscy uwielbiamy łakocie. I choć w sklepach jest ich niezliczona ilość do wyboru, wiele osób nadal woli przygotowywać je w domu. Dotyczy to w szczególności ciast. Nic dziwnego, bowiem w domowych wypiekach jest coś niepowtarzalnego. Jednak nie zawsze, pomimo dobrych chęci, możemy je przygotować, co wynika z różnych przyczyn. W takiej sytuacji ciekawe rozwiązanie stanowi ciasto bez pieczenia.

Taki specjał najczęściej składa się z masy, herbatników lub biszkoptów zastępujących ciasto (najczęściej biszkopt) oraz innych dodatków, jakie podpowie nam inwencja twórcza- własna lub autora przepisu.  Tego rodzaju ciasto szybko się wykonuje, co jest szczególnie ważne, gdy nie nie mamy za dużo czasu, a chcemy przygotować coś domowego i smacznego.  Z tej alternatywy skorzystamy również w sytuacji, kiedy nie jesteśmy przekonani o naszych umiejętnościach cukierniczych i nie chcemy częstować rodziny czy gości zakalcem. Być może nie umiemy piec ciast, bo po prostu wcześniej tego nie robiliśmy lub biszkopt nie zawsze wychodzi tak, jak powinien, zwłaszcza ze względu na nie najlepszy piekarnik?

Warto również pamiętać o cieście bez pieczenia w lecie, gdy nie mamy zamiaru używać piekarnika, ponieważ temperatura jest i tak wysoka, a nie chcemy, by była jeszcze wyższa. Co więcej, ze względu na użycie masy takie ciasto należy umieścić w lodówce kilka godzin przed podaniem, dlatego też będzie stanowiło idealny, chłodzący deser na upalne dni.

Jeśli nigdy wcześniej nie wykonywaliśmy takiego smakołyku, może nadszedł czas, aby spróbować? Przepisy na są bardzo zróżnicowane pod względem smaku, więc prawdopodobnie każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. A może mamy w domu starsze herbatniki lub biszkopty, których nie ma ochoty zjeść nikt z domowników? To doskonała zachęta do wypróbowania jakiegoś przepisu, ot tak, bez szczególnej okazji!